Meny

Vi delar och lär i Övertorneå

Den 5 februari samlades skolpersonal, skolledare och politiker för tredje året i rad på Lärstämma i Övertorneå. Lärstämman är en arena där vi delar med oss av våra erfarenheter från vår vardagspraktik och är öppna för att lära, lära om och lära nytt. På så vis bidrar vi alla till den gemensamma kunskapsbildningen inom våra skolor i Övertorneå kommun.

Hälsoprojektet i Övertorneå är inte bara ett projekt utan en viktig del av vår skolutveckling och det systematiska kvalitetsarbetet. I likhet med förra årets Lärstämma var det i år ett tydligt fokus på lärande och hälsa och även våra inbjudna gäster bidrog med intressanta inspel inom området. Catrine Kostenius, professor i Hälsovetenskap och flexit forskare på Norrbottens Kommuner, berättade om forskning och praktiska exempel på hälsofrämjande utveckling. Lena Nyström, forskande pedagog från Norrbottens kommuner bidrog med sina erfarenheter av hälsofrämjande arbete i klassrummet. Hanna Forsberg, hälsovägledare, berättade om resultatet i sin magisteruppsats baserat på elevhälsoenkäter i Norrbotten.

För att ge en inblick i Lärstämmans upplägg bjuder vi här på ett utdrag ur den information som alla deltagare tar del av innan Lärstämman. Alla förbereder sig nämligen för att göra ett inspel (miniföreläsning), antingen inför alla deltagare eller i en mindre grupp. Så här lyder en del av instruktionen:

Välj något från din undervisning t.ex.:

  • en Aha-upplevelse som förändrat din undervisning/ditt förhållningssätt
  • en ”liten” förändring du gjort som fått stor betydelse i ditt klassrum
  • en erfarenhet du har där nyanlända elever fått bättre förutsättningar i klassrummet
  • en iakttagelse eller lärdom om flickors och pojkars lärande/agerande i lärmiljön
  • tankar om hur lärande och hälsa tillsammans leder till ökad måluppfyllelse

Vi har ALLA stora kunskaper och många erfarenheter som kan vara väldigt värdefullt för andra att ta del av. Det som inte känns som "något speciellt" kan vara värdefullt för en annan. Förbered att göra ett inspel på ca 5 min (max 7). Vi kommer att dela upp oss i mindre grupper vilket möjliggör samtal i anslutning till varje "inspel".

*Inspel= miniföreläsning, dela med sig till andra genom att berätta muntligt

 

Lärstämman är en av årets höjdpunkter i skolkommunen Övertorneå. En viktig dag där vi delar och lär!

 

Karin Forsman, Utvecklingsledare Övertorneå kommun

02 Mar 2018